Obecny poziom metali ciężkich w atmosferze, szybki (stresogenny) tryb życia, przetworzona żywność, spożywanie kawy, herbaty, alkohol, napoje z kwasem fosforowym (słynny czarny napój gazowany), przyjmowanie farmaceutyków wpływa na „wypłukiwanie” magnezu z osocza krwi. Spożywanie nadmiernej ilości soli kuchennej, które jest ponad 10-krotnie większe niż potrzeby elektrolityczne powoduje drastyczny spadek poziomu magnezu. Praktycznie każde pożywienie oparte o wędliny, nabiał, pieczywo, produkty półgotowe zawiera potężne dawki soli, czyli sodu. Nawet zdrowy i konieczny w diecie błonnik „zabiera” ze sobą minerały m.in. magnez. Ludzie uprawiający sport, stawiający na aktywny tryb życia również „pochłaniają” duże ilości magnezu. Kobiety będące w trakcie menstruacji lub przechodzące menopauzę mają również zdecydowanie zwiększone zużycie magnezu.
Najlepiej przyswajalne formy to cytrynian i mleczan. W każdych materiałach naukowych podkreśla się, że cytrynian jest tożsamy z magnezem z pożywienia naturalnego - jego przyswajalność szacuje się w granicach 90%.
Chelaty (diglicynian) to związki kompleksowe, które również mają dobrą biodostępność, ale nie wiemy, jakie związki kompleksowe, nasz organizm chce tworzyć w danej chwili, dlatego chelat w naszym potrójnym magnezie stanowi jedynie 40%, a 60% stanowi magnez jonowy organiczny – cytrynian i mleczan, dwie najlepsze formy magnezu.
Składniki:
Mleczan magnezu 200mg, Cytrynian magnezu 247,52mg, diglicynian magnezu 200mg, węglan wapnia (substancja przeciwzbrylająca).
Sposób użycia:
1 kapsułka dziennie podczas posiłku, popijając płynem.