KENAY ACAI
Acai rośnie na palmach, które osiągają nawet 25 metrów. Pochodzi z terenów tropikalnych Ameryki Południowej. Drzewa rosną wzdłuż głównych rzek w północnej Brazylii, zwłaszcza na nizinnych terenach zalewowych. Dojrzałe owoce acai mają ciemny purpurowy kolor. Z wyglądu podobne do winogron – zawierają jedną pestkę (7-10 mm średnicy) i bardzo niewiele miąższu. Drzewo rodzi je dwa razy do roku w kilku lub kilkunastu gronach, zawierających od 500 do 900 jagód. Miąższ wykorzystywany jest w tradycyjnej kuchni brazylijskiej. W Amazonii jest podstawą diety mieszkańców dżungli, stanowiąc do 42% ogółu pożywienia
Zalecana porcja dzienna:
3-4 łyżeczki dziennie
Sposób użycia:
acai, dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem lub koktajlem warzywno-owocowym
Składniki:
sproszkowane liofilizowane owoce acai
Warunki ostrożności i przechowywanie
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Kobiety w ciąży oraz matki karmiące stosowanie preparatu powinny skonsultować z lekarzem. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.