KENAY ACAI - ORGANICZNE SPROSZKOWANE JAGODY
Acaí to bogate źródło antyoksydantów, które występują w czerwonym winie. Ponadto, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, a proporcja tych kwasów jest taka jak w oliwie z oliwek.
Acai rośnie na palmach, które osiągają nawet 25 metrów. Pochodzi z terenów tropikalnych Ameryki Południowej. Drzewa rosną wzdłuż głównych rzek w północnej Brazylii, zwłaszcza na nizinnych terenach zalewowych. Dojrzałe owoce acai mają ciemny purpurowy kolor. Z wyglądu podobne do winogron – zawierają jedną pestkę (7-10 mm średnicy) i bardzo niewiele miąższu. Drzewo rodzi je dwa razy do roku w kilku lub kilkunastu gronach, zawierających od 500 do 900 jagód. Miąższ wykorzystywany jest w tradycyjnej kuchni brazylijskiej. W Amazonii jest podstawą diety mieszkańców dżungli, stanowiąc do 42% ogółu pożywienia
Zalecana porcja dzienna:
3-4 łyżeczki dziennie
Sposób użycia:
acai, dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem lub koktajlem warzywno-owocowym