Manuka to nazwa krzewu o pięknych kwiatach, który rośnie na terenie Nowej Zelandii i na południu Australii.
Uprawa manuki odbywa się w ekologicznych warunkach – pola porośnięte tym krzewem są oddalone od cywilizacji.
Uzyskany z nektaru manuki miód ma charakterystyczną ciemną barwę zbliżoną do miodu gryczanego i dość intensywny smak.
Cechuje się certyfikowaną zawartością methylglyoxalu na poziomie 30 mg/kg.
DZIAŁANIE:- ma korzystny wpływ na poprawę i utrzymanie dobrego stanu układu pokarmowego
- dobroczynnie działa na układu odpornościowy
- poprawia wygląd skóry
- antyoksydacyjne (zwalczające wolne rodniki)
- antyseptyczne
GOJENIE RANMiód manuka w tym przypadku działa jak najlepszy opatrunek i lekarstwo w jednym. Zapobiega przenikaniu infekcji, ułatwia gojenie dzięki odpowiedniemu nawilżeniu, zasklepia ranę, minimalizuje powstawanie blizn i zrostów oraz ułatwia oczyszczanie rany.
PROBLEMY ŻOŁĄDKOWE:Wielokrotnie udowodniono dobroczynny wpływ miodu na dolegliwości żołądkowe i jelitowe (wrzody, refluks, zespół jelita drażliwego).
Mogą go spożywać wszyscy ci, którzy nie są uczuleni na pszczele produkty oraz nie mają problemów cukrzycowych.
Nie ma przeciwwskazań, by miód dostawały również dzieci powyżej pierwszego roku życia.
Dzięki licznym właściwościom prozdrowotnym, miód manuka jest szczególnie polecany osobom z problemami z układem pokarmowym i skórnymi.
SPOSÓB UŻYCIA:Należy spożywać 1-2 łyżeczki, 3 razy dziennie przed posiłkiem.
NAUKOWO POTWIERDZONE WŁAŚCIWOŚCI MIODU MANUKA:Badania naukowa przeprowadzone w 2008 roku na Politechnice Drezdeńskiej wykazały, że Miód Manuka MGO jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu -na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg.
Dla porównania, stężenie tej substancji w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.
Te same badanie udowodniły, że wyłącznie methylglyoxal jest odpowiedzialny za trwałe właściwości charakterystyczne dla miodu Manuka.
Miód Manuka MGO jest produkowany przez pszczoły żywiące się nektarem z kwiatów rośliny o nazwie Manuka (Leptospermum scoparium), która rośnie tylko w Nowej Zelandii.
Warunki ostrożności i przechowywanieNie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Kobiety w ciąży oraz matki karmiące stosowanie preparatu powinny skonsultować z lekarzem. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.