Ekstrakt z pestek winogron zawiera 95% Proantocyjaniny(OPC) czyli kompleks około 40 różnych bioflawonoidów które są jednym z bardziej aktywnych biologicznie, naturalnych przeciwutleniaczy, około 50 razy silniejszym niż witamina E i 20 razy silniejszym niż witamina C. Dodatkowo obecność OPC wzmacnia działanie obu witamin i innych pierwiastków śladowych, wzmacniając i wydłużając czas ich działania.
Proantocyjanidyny wykazują szereg właściwości farmakologicznych, do których należą: zmniejszanie przenikalności i kruchości włośniczek, zmiatanie oksydantów i wolnych rodników oraz hamowanie niszczenia kolagenu.
Wyciągi z OPC mają niezwykłą zdolność wspierania struktur kolagenowych i zapobiegania destrukcji kolagenu. Wpływają na jego metabolizm na kilka sposobów. Potrafią one wiązać krzyżowo włókna kolagenu, co skutkuje wzmocnieniem naturalnych wiązań krzyżowych kolagenu, który tworzy tzw. matrycę kolagenową tkanki łącznej. Zapobiegają również szkodom powodowanym przez wolne rodniki dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu i zmiataniu wolnych rodników. Dlatego też znajdują zastosowanie w zapobieganiu tworzenia się zmarszczek, w oparzeniach różnego rodzaju (także słonecznych), rozstępach, cellulicie, wspomaganiu gojenia się ran.
Resweratrol to phytolalexin produkowany naturalnie przez kilka roślin w odpowiedzi na stres, uszkodzenie, zakażenia grzybicze i promieniowanie UV. Dla ludzi głównym jego źródłem są winogrona i produkowane z nich czerwone wina. Związek ten zawierają w mniejszym stopniu orzeszki ziemne, owoce morwy, morele, żurawina, borówki, jagody, czarne porzeczki czy ananasy.
Resveratrol oprócz właściwości antyoksydacyjnych ma bardzo korzystny wpływ na wiele aspektów naszego zdrowie ze względu na swoje szerokie udokumentowane działanie.
Camu Camu - świeże jagody camu camu zawierają minimum 2500 mg naturalnej witaminy C w 100g, co stanowi około 2-3 proc. ich świeżej masy. Na witaminie C jednak się nie kończy. Owoce camu camu to doskonałe źródło bioflawonoidów.
Antyoksydacyjny potencjał rośliny camu camu potęguje obecność kwasu elagowego. Warto natomiast zwrócić uwagę na fakt, że połączenie witaminy C, flawonoidów i kwasu elagowego w takich ilościach czyni z camu camu bombę antyoksydacyjną, a z tym wiąże się już nie tylko ochrona przed infekcjami i redukcja zmarszczek.
Sposób użycia:zażywać dwa razy dziennie jedną kapsułkę, popijając wodą, najlepiej pół godziny przed posiłkiem.
Składniki:200 mg 95% ekstraktu z pestek winogron OPC
200 mg proszku Camu Camu (15% naturalnej witaminy C)
100 mg resweratrolu 30%
Podmiot odpowiedzialny:CIBO Sp. z o.o.
ul. Os. Parkowe 14/1,
32-083 Balice
Warunki ostrożności i przechowywanieNie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Kobiety w ciąży oraz matki karmiące stosowanie preparatu powinny skonsultować z lekarzem. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.