Nasiona kakaowca zawierają dużo związków polifenolowych. Wśród nich są cząsteczki epikatechiny oraz jej polimery, proantycyjaniny, czyli substancje o naturalnych właściwościach antyoksydacyjnych.
Od wielu już lat, czekolada jest przedmiotem niezliczonej ilości badań, które po kolei udowadniały jej korzystne działanie na zdrowie: poprawa krążenia krwi oraz elastyczności tętnic, zmniejszenie ciśnienia tętniczego oraz zmniejszenie gromadzenia się płytek, działanie antyzapalne.
Surowe kakao zawiera ponad 300 składników odżywczych. Wiele z nich jest wrażliwe na wysokie temperatury i trudno je znaleźć w tradycyjnej czekoladzie.
50% masy kakao składa się z trzech tłuszczów - jednak wszystkie trzy są nieszkodliwe dla organizmu ludzkiego. Jednym z nich jest kwas oleinowy, tłuszcz znajdowany na przykład w oliwie z oliwek, i przynoszący wymierne korzyści zdrowotne. Pozostałe kwasy - stearynowy i palmitynowy – są uznawane za zapobiegające gromadzeniu się złego cholesterolu. Szkodliwe skutki nadmiernego spożycia czekolady powodowane są przez tłuszcze i cukry dodane podczas jej produkcji i przetwarzania składników.
Kakao zawiera także wiele aminokwasów. Należą do nich tryptofan, uznawany za pomocny w relaksacji i poprawiający jakość snu, oraz arginina, korzystnie wpływająca na odbudowę mięśni po treningu. Kakao jest też bogate w magnez, niezbędny dla utrzymania zdrowia kości i tkanki mięśniowej i wykorzystywany w procesach komórkowych całego ciała. Magnez jest konieczny dla zapewnienia prawidłowej funkcji nerwów i mięśni; poprawia także wchłanialności białka przez organizm.
Skład:
100% organiczne ziarna kakaowca(Thebroma cacao).
Czas realizacji zamówienia to 2-3 dni robocze!