Rainforest Foods Maca jest uprawiana ekologicznie na wysokości ponad 4000 m i stanowi połączenie 4 rodzajów: czerwonej, żółtej, fioletowej i czarnej.
Maca to andyjska roślina pochodząca z wysokogórskich rejonów. Jej łacińska nazwa to Lepidium meyeni.
Maca posiada wysoką wartość odżywczą, zawiera wiele substancji mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zazwyczaj zawiera ok 10% białek, 60% węglowodanów, 9% błonnika.
Istnieje kilka kolorów maca: kremowy, żółty, zielony, fioletowy, czerwony, czarny. Zasadniczo mają one zbliżone właściwości, niemniej jednak różnią nieznacznie w zależności od koloru. Maca czarna np.energetyzuje, rewitalizuje, korzystnie wpływa na pamięć. Maca żółta wykazuje ponadto działanie poprawiające sprawność seksualną i libido.
SPOSÓB UŻYCIA:dziennie do 2 kapsułek popijając wodą, najlepiej 30 minut przed posiłkiem.
SKŁADNIKI:sproszkowany korzeń Maca (Lepidium peruvianum Chacon) 500 mg.