Chia Raiforest Foods jest uprawiana w małych gospodarstwach w środkowym Meksyku. Okres wegetacji wynosi 5 miesięcy -od czerwca do listopada , w czasie których nasiona nabierają pełnej wartości odżywczej. Nasiona chia mogą stanowić uzupełnienie diety sportowców ze względu na swoje właściwości wchłaniania i zatrzymywania wody,dzięki czemu wspomagają nawilżanie organizmu.
Ze względu na swoje różnorodne właściwości znajdują szerokie zastosowanie w codziennej kuchni:- jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, posypka do warzyw,
- dodatek do koktajli,
- zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast,chleba,naleśników,
- do puddingów,sosów,zagęszczania zup,
- nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel(podobnie jak siemię lniane), spożywane w takiej postaci zapobiegają zbyt szybkiemu wchłanianiu węglowodanów (co jest ważne dla osób z cukrzycą).
Sposób użycia:całe lub zmielone nasiona chia można dodawać do musli, jogurtu, smoothie, sałatek. Dzienne spożycie nasion Chia nie powinno przekraczać 15g.
Składniki:100% nasiona chia*.
*Surowiec pochodzenia ekologicznego.