Kurkuma to pochodząca z południowej Azji roślina, która od tysięcy lat była stosowana nie tylko w kuchni indyjskiej jako przyprawa ale także w tradycyjnej medycynie ajurwdey.
Swój pozytywny wpływ na organizm zawdzięcza przede wszystkim zawartości kurkuminy, biologicznie aktywnego składnika.
Kurkuminie przypisuje się m.in. działanie:- przeciwzapalne na poziomie komórkowym,
- podwójne działanie antyoksydacyjne, gdyż sama jest silnym antyoksydantem a także aktywuje w organizmie produkcję enzymów zwalczających wolne rodniki,
- stymulację wydzielania w mózgu NCPM (Neurotropowy Czynnik Pochodzenia Mózgowego), który odgrywa kluczową rolę w procesie wzrostu i regeneracji neuronów,
- przeciwdziała procesom degeneracji tkanki mózgowej,
- stymulację działania śródbłonka naczyń krwionośnych przez co wpływa pozytywnie na kondycję układu krwionośnego,
- łagodzenie symptomów artretyzmu.
Kurkuma jest także jednym z najbogatszych naturalnych źródeł żelaza! Zawiera ponadto witaminy: C, E, K, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz minerały: wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan i selen.
This is Bio używa wyłącznie 100% organicznego, surowego, suszonego korzenia Kurkumy (Curcuma longa). Nasza Kurkuma jest hodowana zgodnie z organicznym standardem w czystym rejonie, oddalonym od nowoczesnych upraw, przemysłu i osad ludzkich, bez użycia jakichkolwiek pestycydów i innych środków chemicznych. Dzięki temu masz pewność, że spożywasz produkt najwyższej jakości. Certyfikowane przez GB-ORG-05.
Dawkowanie:produkt można spożywać zmieszany np. jogurtem lub mlekiem oraz jako przyprawa do potraw.
Zalecana porcja dzienna: 3g (3g to ~ 1/2 łyżeczki do herbaty).
Skład: sproszkowany 100% organiczny korzeń Kurkumy (Curcuma longa).