KENAY PAPAJA OWOCE SPROSZKOWANE
Papaja to bogate źródło antyoksydantów tj. karotenu, i flawonoidów oraz witamin z grupy B, A, C E, K, a także minerałów: wapnia, potasu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku, manganu i błonnika pokarmowego.
Owoce zawierają kryptoksantynę, wiolaksantynę i zeaksantynę oraz linalol i tlenek linalolu. Beta-karoten i inne witaminy zawarte w owocach pomagają chronić wzrok, a enzymy wspomagają trawienie.
Ten przepysznie słodki owoc z miękkim miąższem Krzysztof Kolumb nazwał „Owocem Aniołów”. Delikatne, białe kwiaty papaji są niewielkie o przyjemnym zapachu. Owoce są owalne lub gruszkowate i osiągają długość do 50 cm. Najpierw owoce są zielone, potem gdy dojrzeją żółto-pomarańczowe, miąższ żółty, pomarańczowy, a nawet różowy. Owoce rosną przez cały rok. Papaja pochodzi z Ameryki Centralnej i Południowej, a obecnie jest uprawiana na całym świecie w klimacie tropikalnym.
Zalecana porcja dzienna:
3-4 łyżeczki dziennie
Sposób użycia:
papaję, dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem lub koktajlem warzywno-owocowym
Warunki ostrożności i przechowywanie
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Kobiety w ciąży oraz matki karmiące stosowanie preparatu powinny skonsultować z lekarzem. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.