MIÓD MANUKA MGO 100+
Manuka to nazwa krzewu o pięknych kwiatach, który rośnie na terenie Nowej Zelandii i na południu Australii.
Uprawa manuki odbywa się w ekologicznych warunkach – pola porośnięte tym krzewem są oddalone od cywilizacji.
Uzyskany z nektaru manuki miód ma charakterystyczną ciemną barwę zbliżoną do miodu gryczanego i dość intensywny smak.
Cechuje się bardzo wysoką, certyfikowaną zawartością methylglyoxalu na poziomie 100 mg/kg.
DZIAŁANIE:
ma korzystny wpływ na poprawę i utrzymanie dobrego stanu układu pokarmowego
dobroczynnie działa na układu odpornościowy
poprawia wygląd skóry
antyoksydacyjne (zwalczające wolne rodniki)
antyseptyczne
GOJENIE POWAŻNYCH RAN
Miód manuka w tym przypadku działa jak najlepszy opatrunek i lekarstwo w jednym. Zapobiega przenikaniu infekcji, ułatwia gojenie dzięki odpowiedniemu nawilżeniu, zasklepia ranę, minimalizuje powstawanie blizn i zrostów oraz ułatwia oczyszczanie rany. Dobrze sprawdza się w ranach oparzeniowych i owrzodzeń, czyli tych wyjątkowo podatnych na infekcje i obciążonych ryzykiem powikłań.
PROBLEMY ŻOŁĄDKOWE:
Wielokrotnie udowodniono dobroczynny wpływ miodu na dolegliwości żołądkowe i jelitowe (wrzody, refluks, zespół jelita drażliwego).
Miód manuka skutecznie zahamowuje rozwój bakterii Helicobacter Pyroli.
Mogą go spożywać wszyscy ci, którzy nie są uczuleni na pszczele produkty oraz nie mają problemów cukrzycowych.
Nie ma przeciwwskazań, by miód dostawały również dzieci powyżej pierwszego roku życia.
Dzięki licznym właściwościom prozdrowotnym, miód manuka jest szczególnie polecany osobom z problemami z układem pokarmowym i skórnymi.
STOSOWANIE:
Należy spożywać 1-2 łyżeczki, 3 razy dziennie przed posiłkiem.
NAUKOWO POTWIERDZONE WŁAŚCIWOŚCI MIODU MANUKA:
Badania naukowa przeprowadzone w 2008 roku na Politechnice Drezdeńskiej wykazały, że Miód Manuka MGO jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu -na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg.
Dla porównania, stężenie tej substancji w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.
Te same badanie udowodniły, że wyłącznie methylglyoxal jest odpowiedzialny za trwałe właściwości charakterystyczne dla miodu Manuka.
Miód Manuka MGO jest produkowany przez pszczoły żywiące się nektarem z kwiatów rośliny o nazwie Manuka (Leptospermum scoparium), która rośnie tylko w Nowej Zelandii.