NARINE ŚMIETANA N 5 SASZ.
Zakwaska do przygotowania Śmietany Narine w domu
Skład: Jedno opakowanie zawiera 1 jednostkę suchego fermentu w celu
przygotowania 1 litra śmietany.
WŁAŚCIWOŚCI:Śmietana to fermentowany produkt mleczny, który jest
śmietaną, fermentowaną z użyciem bakterii kwasu mlekowego. Streptococcus
thermophilus st.5, Lactococcus lactis subsp. cremoris,Lactococcus lactis
subsp. lactis (Str.diacetilactis), Lactobacillus salivarius, Lactobacillus
delbruckii subsp. Bulgaricus. W wyniku fermentacji mlekowej dochodzi do zmiany
(rozszczepienia na mniejsze łańcuchy) białek mleka, dzięki czemu śmietana jest
lepiej przyswajana przez organizm ludzki niż śmietana.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Ważnym warunkiem przygotowania produktu wysokiej
jakości są czyste naczynia. Wszystkie naczynia, które zostaną użyte do
przygotowania śmietany, należy oblić wrzątkiem lub wysterylizować na przykład
parownikiem.2. 1L. śmietanę (najlepiej 20%) gotować przez kilka minut i
ochłodzić do 34-35°C.3. Rozpuść zawartość jednej saszetki w 50 ml ciepłej
wody (34-35°C) i dodaj do śmietany.4. Wlać do pojemnika w celu
dojrzewania:4a. Użyj jogurtnitsy. Wlać gotowy produkt do pojemnika na jogurt
i pozostawić włączony przez 10-12 godzin. Po tym czasie wyjmij słoiki z jogurtu
i włóż do lodówki. Produkt będzie gotowy po schłodzeniu.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA:Zakwaska powinna być przechowywana w suchym,
ciemnym miejscu w temperaturze nie wyższej niż + 8°C, do 2 tygodni w
temperaturze do + 30°C
Okres przydatności do zużycia: 2 lata
Podmiot odpowiedzialny:
NARUM SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
ul. Świeradowska 47
02-662 Warszawa