Pharmaverum Witamina D3 2000IU w oleju z czarnuszki 60
kapsułek
Suplement diety
Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Bierze
udział we wchłanianiu fosforu i wapnia z przewodu pokarmowego, utrzymuje
prawidłowy poziom wapnia we krwi. Bierze również udział w procesie podziału
komórek. Właściwy poziom witaminy D w organizmie przyczynia się do zachowania
zdrowych zębów i kości oraz utrzymania prawidłowej pracy mięśni.
Witamina D obecna jest w różnych pokarmach, które spożywane są na co dzień.
Jednak w przypadku niewystarczającej dodatkowej produkcji tej substancji (w
skórze pod wpływem promieni UV) samo dostarczanie jej z pożywieniem nie jest
dostateczne, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu, dlatego specjaliści zalecają
suplementację witaminy D.
SKŁAD
SKŁADNIK
ZAWARTOŚĆ W 1 kapsułce % RWS *Olej z nasion czarnuszki
189
mg
**Witamina D
50 mg
1000%
*RWS - Referencyjne Wartości Spożycia ** brak ustalonej normy Referencyjnej
Wartości Spożycia
Zalecana dzienna porcja do spożycia:1 kapsułka, po posiłku. Kapsułkę
należy popić wodą.
Ostrzeżenie:Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości lub uczulenia na którykolwiek ze
składników preparatu. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania u dzieci. Dla
utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i
prowadzić zdrowy tryb życia. Preparat nie może być stosowany jako substytut
zróżnicowanej diety.
Skutki niedoboru witaminy D:
złamania, skrzywienia i zwyrodnienia układu
kostnego;
problemy w funkcjonowaniu układu nerwowego;
stany zapalne skóry;
obniżenie odporności;
wypadanie zębów;
choroby autoimmunologiczne
nowotwór piersi, prostaty, jelita grubego;
przyspieszony proces starzenia;
osteoporoza, osteomalacja (rozmiękanie kości)
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwIBierze udział w
procesie podziału komórekWpływa na prawidłową pracę mięśniWspiera układ
odpornościowyPomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforuPomaga w
utrzymaniu zdrowych kości i zębów
Olej z nasion czarnuszki (Nigella sativa) jest źródłem nienasyconych kwasów
tłuszczowych (jednonienasyconego kwasu oleinowego i wielonienasyconego kwasu
linolowego).
Nasiona Nigella sativa zawierają olejek lotny, białko, alkaloidy, flawonoidy
i saponiny. Nasiona wykazują właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne,
przeciwwrzodowe, przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne oraz chronią przed hepato
i nefrotoksycznością wywołaną związkami chemicznymi i lekami. W medycynie
tradycyjnej stosowane są w różnych schorzeniach alergicznych, astmie
alergicznej, egzemach, stanach zapalnych, w cukrzycy, nadciśnieniu,
dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Nasiona charakteryzują się niską
toksycznością.Olej z czarnuszki zawiera również wartościowe składniki czynne
farmakologicznie, takie jak sterole, alkaloidy, saponiny triterpenowe.