Spirulina platensis to mikroskopijne algi żyjące w wodzie o odczynie zasadowym, występują od czasów pojawienia się życia na ziemi. Ich nazwa pochodzi od spiralnych mikroskopijnych pasków, zbyt małych by dostrzec je gołym okiem.
Spirulina zawiera nadzwyczajną ilość składników odżywczych, w tym chlorofil, białko, witaminy, głównie minerały i pierwiastki śladowe. Stanowi źródło kompletnego białka, którego stężenie w zależności od odmiany wynosi od 65 do 71%. Spirulina zawiera łącznie 18 aminokwasów, w tym wszystkie osiem aminokwasów niezbędnych.
Produkt jest hipoalergiczny, nie zawiera glutenu, laktozy, ani składników modyfikowanych genetycznie.
Składniki porcja (2g):
mikroalgi Spirulina platensis - 2000 mg
chlorofil nie mniej niż: 20 mg
Składniki:
mikroalgi (Spirulina platensis) 100%.
Sposób użycia:
½ łyżeczki proszku (ok. 2g) rozpuścić w wodzie, soku, serwatce, jogurcie, zupie lub zsiadłym mleku. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Warunki ostrożności i przechowywanie
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Kobiety w ciąży oraz matki karmiące stosowanie preparatu powinny skonsultować z lekarzem. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.