Inozytol, zwany również „witaminą B8”, po raz pierwszy został wyizolowany w XIX wieku.
OPIS:
Inozytol, zwany również "witaminą B8", po raz pierwszy został wyizolowany w XIX wieku. Jego biologiczne aktywną formą jest mezoinoztyol, występujący w organizmach roślinnych i zwierzęcych. W organizmie człowieka, syntezowany jest głównie w mózgu, wątrobie i nerkach, dostarczany jest również z pożywieniem. Gromadzony jest w ośrodkowym układzie nerwowym, komórkach mięśniowych serca i mięśni szkieletowych, a także w kościach i gonadach.
SKŁAD:
Inozytol
Wartość odżywcza:
|
100 g
|
W 1 porcji (1000 mg)
|
Wartość energetyczna:
|
1000 KJ / 239 kcal
|
10 kJ / 2,36 kcal
|
Tłuszcz
|
0 g
|
0 g
|
w tym nasycone kwasy tłuszczowe
|
0 g
|
0 g
|
Węglowodany
|
99 g
|
0,99 g
|
w tym cukry
|
0 g
|
0 g
|
Białko
|
0 g
|
0 g
|
Sól
|
<0,01 g
|
< 0,01 g
|
Brak ustalenia norm referencyjnej wartości spożycia.
Zawartość składników:
|
w 1 porcji (1000 mg)
|
Inozytol
|
1000 mg
|
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:
Chronić od światła, przechowywać w temperaturze poniżej 25 °C, w chłodnym
i suchym miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
SPOSÓB UŻYCIA:
1 raz dziennie około 1/2 łyżeczki produktu (1000 mg).
PRZECIWWSKAZANIA:
Nie zaleca się kobietom w ciąży.
Nadmierne spożycie może wywoływać efekt przeczyszczający.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Zróżnicowana dieta i zdrowy tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.